Ak potrebujeme ráznu pomoc a diéty nezaberajú

Ak potrebujeme ráznu pomoc a diéty nezaberajú

Obezita i neželené kilá, tieto problémy sú jednými z mnoha, ktoré našu civilizáciu sprevádzajú vlastne už dlhú dobu. No dnes by sme už očakávali, že príde nejaké priame a jednoduché riešenie. No nie? A veru tomu tak je, poznáme lieky, z ktorých najznámejší je asi sibutramin.

ovoce

Ten bol pôvodne určený hlavne k redukcii želanej hmotnosti, jeho používanie je schválené k použitiu proti boju s obezitou a to pacientom, ktorí s touto neželanou chorobou majú problém. Ak už proste nestačí predpísaná diéta, alebo pohyb nemá väčší účinok. Samozrejme, pri užívaní týchto liekov a k tomu najsprávnejšiemu efektu, je vhodný aj ten pohyb a obmedzenie tučných či sladkých jedál.
Vravel som o priamom a ráznom riešení. Je pravda, že niektorí ľudia a to hlave tí, ktorí trpia obezitou, hľadajú či dokonca potrebujú práve takéto riešenie. Predpísaná ľahšia strava i pohyb, to pri obezite niekedy nemusí zaberať tak, ako by sme si sľubovali. V takom prípade je žiadané niečo s rýchlejším a vplyvnejším účinkom. A to reč býva práve o lieku, ktorý tu opisujem.

toast

Prečo práve tento liek?
Poznáme ho už od roku 1988, teda rovných 30 rokov. Najprv mal slúžiť iba na dosiahnutie priemernej či nižšej hmotnosti, pokiaľ sa chcel niekto zbaviť len nejakých pár kíl navyše. No účinky sa ukázali ako silnejšie, účinnejšie, preto ho od roku 1997 uznali ako vhodný liek k liečbe obezity, kedy už pacient potrebuje takéto silnejšie účinky. Liek je vhodný pre ľudí s nutričnou obezitou, vyvolá v nich pocit sýtosti už po zjedení menšej porcie jedla. Zo začiatku možno počítať s určitou nevoľnosťou, avšak po kratšej dobe sa liek prispôsobí, človek si na neho zvykne takisto. To však neznamená, že vznikne závislosť, liečba sa dá ľahko dobrovoľne ukončiť, liek vysadiť. Jeho hlavným účinkom je vyvolať u pacienta pocit sýteho žalúdka, pričom sa však bude stravovať obmedzenými, menšími porciami jedla.

Comments are closed.