Mozarella

Mozarella

Tento syr má pôvod v talianskej Kampánii a jeho význam je odvodený od slova mozzare-odrezať. Traduje sa, že vznikol náhodou, keď neznámemu syrárovi nechtiac spadol tvaroh do vriacej vody a tam sa zmenil na nový druh syra. Pôvodnou surovinou na výrobu bolo mlieko z byvolov, ktoré boli na pastvinách Talianska rozšírené, no dnes sa spracováva hlavne z kravského mlieka. Na jeden kus syra je potrebný viac ako liter mlieka. V súčasnosti mozarellu z byvolieho mlieka vyrába už len šesť syrárov na celom svete.

mozarela

Charakteristika syra
Mozarella má oválny tvar a skladuje sa v pevne uzatvorených obaloch alebo miskách s malým množstvom srvátky. Je snehobielej farby, mladý syr je pomerne pružný, sa dá ľahko rezať aj napriek tenkej lesklej kôrke. Dozrievaním syra sa zintenzívňuje jeho chuť a zároveň mäkne. Pri väčších množstvách sa jeho tvar upravuje do kvádra, ale chuti to nijako neublíži. Taliani si ju radi obaľujú v trojobale, má totiž výraznejšiu chuť ako eidam. Vyrába sa z takzvaného „točeného „tvarohu, do ktorého sa pridáva iniciačná kultúra a syridlo, následne sa tvaroh nareže na drobné kúsky a nechá sa usadiť.

buvol

Zo srvátky sa preloží do vriacej vody, kde sa mieša, až kým sa z neho vytvorí lesklá hladká masa. Z nej sa odrežú malé kúsky, formujú sa do oválneho tvaru a zároveň sa vkladajú do slaného roztoku. Upravuje sa do rozličných veľkostí a tvarov, nemusia to byť len guľôčky, ale napríklad tvar uzlíka, čerešničiek, ale aj množstvá ďalších rôznych tvarov. Na trhu nájdete mozarellu z byvolieho a z kravského mlieka alebo miešanú z oboch druhov mlieka, no zaujímavosťou je údená mozarella, má výraznú chuť a zlatohnedú farbu a údi sa tradičným spôsobom nad ohňom založeným z miestnych druhov dreva.

výrobna

Kam s ňou
Najznámejším pokrmom z mozarelly je šalát Caprese, typicky letný šalát, ktorého príprava už nemôže byť jednoduchšia. Stačí iba narezať paradajky na kolieska, striedavo s plátkami mozarelly, ktorú takisto narežte na kolieska, poukladajte na tanier, osoľte, posypte korením a pridajte lístky čerstvej bazalky. Pred podávaním to celé môžete pokvapkať panenským olivovým olejom a ľahký letný obed alebo večera je hotová.

Comments are closed.